Uudisasunnon ostaminen on investointi, joka vaatii huolellista harkintaa. Jokaisella uudisasunnon ostajalla on omat kriteerit unelmien uudisasunnolle ja ne vaikuttavat lopulliseen hankintapäätökseen. Ostokriteerit vaihtelevat henkilökohtaisista mieltymyksistä ja tarpeista riippuen, mutta vertaillessa asuntoja, kannattaa tarkastella ainakin näitä asioita omien mieltymyksien kannalta:

Sijainti: Kannattaa tarkastella asunnon sijaintia suhteessa esimerkiksi työpaikkaan, kouluihin, palveluihin ja muihin itselle tärkeisiin paikkoihin. Sijainnilla on myös vaikutusta asunnon arvoon tulevaisuudessa, joten kehittyvät asuinalueet voivat olla kannattava investointikohde.

Laatu: Uudisrakentamisessa käytetään nykyaikaisia materiaaleja ja uusinta talotekniikkaa ja se mahdollistaa laadukasta asumista, joten kannattaa kiinnittää huomiota rakennusmateriaaleihin, sisätilojen viimeistelyyn ja kodinkoneisiin. Laatu vaikuttaa myös asunnon käyttökustannuksiin.

Hinta: Uudisasunnon ostoa harkitsevan kannattaa selvittää tarkasti oma taloudellinen tilanne ja laskea asunnon kulut ennen ostopäätöstä. Kannattaa tarkastella asunnon hintaa suhteessa sen kokoon, laatuun ja sijaintiin.

Asunnon koko: Asunnon koko ja huoneiden lukumäärä ovat usein määrääviä tekijöitä, sillä ne vaikuttavat olennaisesti asumismukavuuteen. Kannattaa miettiä, minkä kokoisessa asunnossa viihtyy ja miten asunto palvelee tarpeita tulevaisuudessa. Myös asunnon tuleva jälleenmyyntiarvo voi riippua sen koosta.

Asunnon suunnittelu: Asunnon suunnitteluun ja pohjaratkaisuun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne vaikuttavat asumismukavuuteen ja käytännöllisyyteen. Kannattaa miettiä, miten asunnon eri tilat toimivat yhdessä ja miten ne palvelevat omaa elämäntyyliä.

Asunnon varustelu: Asunnon varustelu vaikuttaa asumisen helppouteen ja mukavuuteen. Kannattaa tarkastella, mitä kodinkoneita asuntoon sisältyy ja minkälaisia vaihtoehtoja rakennuttaja tarjoaa niihin.