Onko sinulle nämä asuntokauppaan liittyvät tontin omistusmuodot tuttuja? Tiedätkö, mitä eroa on omalla tontilla, vuokratontilla ja valinnaisella vuokratontilla? Mitä ne tarkoittavat asunnon ostajan kannalta?

1. Oma tontti

Tontin omistusmuotona oma tontti on helpoimmin ymmärrettävä. Kun uudiskohde sijaitsee omalla tontilla, sen omistaa usein asunto-osakeyhtiö. Tällöin asunnon hinnassa on huomioitu tontin hinta, eikä asunnon ostajan tarvitse maksaa erillisiä tonttivastikkeita.

2. Vuokratontti

Kun uudiskohde sijaitsee vuokratontilla, sen voi omistaa esimerkiksi kaupunki, kunta tai sijoitusrahasto. Tällöin tonttia ei ole mahdollista lunastaa vaan taloyhtiö maksaa vuokraa tontin omistajalle ja puolestaan osakkaat maksavat taloyhtiölle tontin vuokravastiketta. Vuokratontilla sijaitsevat asunnot ovat yleensä edullisempia, mutta tontista maksetaan kuukausittaista vastiketta.

3. Valinnainen vuokratontti

Kun uudiskohde sijaitsee valinnaisella vuokratontilla, sen voi omistaa esimerkiksi kaupunki, kunta tai sijoitusrahasto. Halutessaan osakkeenomistaja voi valita lunastaako tontin vai maksaako tontin vuokravastiketta kuukausittain, jolloin se on joustavampi vaihtoehto kuin vuokratontti ja hankintahinta on monesti edullisempi. Tontin voi yleensä lunastaa uudiskohteen valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin maanvuokrasopimuksen mukaisesti (sen jälkeen). Tontin lunastamisen jälkeen tontista ei tarvitse enää maksaa tontinvuokravastike.

Tontin omistusmuodot vaihtelevat kohteittain ja niillä on omat hyvät puolensa. Ennen asunnon ostoa ostajan kannattaa pohtia omaa taloudellista tilannettaan, sillä uudiskohteen tontin omistusmuoto vaikuttaa asunnon myyntihintaan sekä kuukausittaisiin vastikkeisiin.