Asunnon ostajan opas
1. Ennakkomarkkinointi
Ennakkomarkkinoinnissa olevan uudiskohteen asunnot on mahdollista varata jo etukäteen. Näin varmistut, että saat unelmiesi asunnon varattua juuri itsellesi. Käytännössä ennakkomarkkinointi tarkoittaa suunnitteilla olevien asuntojen ensimmäistä julkista markkinointia, jolla kartoitetaan kohteen kiinnostusta ja kysyntää ennen varsinaisen myynnin ja rakentamisen aloitusta. Liittymällä kohteen postituslistalle, pääset varaamaan asunnon ensimmäisten joukossa. Kannattaa siis olla ajoissa liikkeellä.
2. Varaa kotisi
Iske kiinni suosikkiisi, kun se on vielä vapaana! Parhaat asunnot varataan ensin! Varaamalla asunnon jo ennakkomarkkinointivaiheessa ensimmäisten joukossa, varmistat itsellesi juuri mieleisen asunnon. Varaaminen on maksutonta eikä sido vielä varaajaa. Jos asunnostasi on jo tehty varaus, ei kannata lannistua. Muutoksia varaustilanteeseen voi vielä tulla ennen myynnin aloitusta ja kannattaa asettua mukavasti jonoon.
3. Rakentamispäätös
Meillä kohteet rakennetaan RS-perusteella. Rakentamisen aloitusta edeltää ennakkovarausten tarvittava määrä sekä valmis rakennuslupa kunnalta tai kaupungilta ja silloin olemme valmiita tekemään päätöksen rakentamisen aloituksesta. Suunnittelu etenee ensin luonnoksista rakennuslupaan ja RS-materiaalin kasaukseen. Kun rakennuslupa on saatu, voimme edetä RS-sopimuksen tekoon rahoittavan pankin kanssa. RS-sopimus on asuntokauppalain määrittämä menettely, joka koskee uusien asuntojen kauppaa. RS tulee sanoista ”rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema”. Sopimus turvaa ostajia ja sitä valvotaan tarkasti. Sen tarkoitus on myös varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan.
4. Myynti alkaa
Rakennusluvan ja RS-sopimuksen allekirjoituksen jälkeen voimme aloittaa varsinaisen asuntokaupanteon. Tämä tarkoittaa myös rakentamisen alkamista. Myynnin aloitus ja rakentamisen aloitus kulkevat käsi kädessä.
Myyntivaiheen alkaessa asuntojen ennakkovaraajille toimitetaan myyntimateriaalit sekä kauppakirjan liitteet tutustuttavaksi. Näihin asiakirjoihin liittyvät kaupan turva-asiakirjat ja kaikkiin materiaaleihin tulee tutustua huolella. Tämä on myös se vaihe, jossa ostajat varmistavat viimeistään asuntokaupan rahoituksen tarpeen sekä tekevät päätöksen valmiudesta edetä asuntokaupoille. Olemme tässä prosessissa tiiviisti mukana. Kun kaikki asiat ovat ostajalle varmaa, niin voimme edetä asuntokaupoille. Kauppakirjaluonnokset lähetään ostajille ennen kaupan tekoa, jotta ostajat pääsevät tutustumaan ja tarkistamaan ne ennakkoon. Asuntokauppa on mahdollista hoitaa sähköisesti omalta kotisohvalta tai rakennuttajan toimistolla perinteisemmin menoin. Asuntokaupoilla käymme yhdessä rakentamisen vaiheen kauppakirjan läpi sekä jo aiemmin lähetetyt asiakirjat ja maksuerien aikataulun. Lopuksi käymme vielä käytännön asioita yhdessä läpi, jotta sinulle on selvää, mitä tapahtuu seuraavaksi.
5. Kauppahinta ja maksaminen
Uudiskohteen hinta jakautuu kolmeen osaan: myyntihinta, yhtiölainaosuus ja velaton hinta. Kaupanteossa maksetaan myyntihintaa maksuerätaulukon mukaisesti. Maksuerätaulukko liittyy RS-asiakirjoihin ja se on luotu etenevän samassa tahdissa rakentamisen kanssa. Käytännössä maksuerät ovat noin 13-15% per erä ja ne erääntyvät samassa tahdissa, kuin rakentaminen etenee. Yhtiölaina on taloyhtiölle RS-sopimuksen taloussuunnitelmassa määritelty laina, joka jakaantuu osakkeenostajille joko osakemäärien tai neliöiden mukaisesti. Yhtiölainaosuus on mahdollista maksaa pois yleensä aina kohteen valmistuessa avainten luovutuksen jälkeen tai myöhemmin RS-taloussuunnitelman määrittämässä ajankohdassa. Taloyhtiö vastaa siis taloyhtiön lainaosuudesta ja sen keräämisestä osakkailta. Velaton hinta tarkoittaa myyntihinnan ja yhtiölainaosuuden yhteissummaa.
Rakennuttaja saattaa rakentaa omalle- tai valinnaiselle vuokratontille. Valinnainen vuokratontti tarkoitta sitä, että ostaja voi valita maksaako hän tontin osuudelta vuokravastiketta tai haluaako hän lunastaa tontista osan tai sen kokonaisuudessaan. Valinnaisen vuokratontin voi lunastaa kohteen valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin maanvuokrasopimuksessa määritellyn aikataulun mukaisesti. Usein lunastus on mahdollista tehdä puoli vuosittain tai kerran vuodessa. Lunastushinta kerrottu erikseen hinnastossa. Omatonttisesta ei makseta erillistä vastiketta vaan maksat tontin osuuden kerralla kauppahinnassa.
6. Osakkeenostajien kokous
Kutsumme sinut ja muut ostajat koolle, kun 25 % asunnoista on myyty. Osakkeenostajien kokouksessa saat tietoa rakentamisen etenemisestä ja tapaat tulevia naapureitasi. Ostajilla on kokouksessa mahdollisuus valita omalla kustannuksellaan edustajikseen rakennustyön tarkkailijan sekä tilintarkastajan. Rakennustyön tarkkailija seuraa työmaan tapahtumia ja raportoi niistä ostajille. Ostajille, jotka tekevät asuntokaupan vasta tämän kokouksen jälkeen toimitetaan kokouksen pöytäkirja asuntokaupan yhteydessä.
Työmaavierailu – ensimmäinen vierailu tulevassa kodissasi
Rakennuttajana järjestämme työmaalle vierailun ennen osakkeenostajien kokousta. Näin osakkeenomistajana pääset tutustumaan rakenteilla olevaan uuteen kotiisi tai tulevaan vuokrakohteeseen.
7. Sisustusvalinnat
Kodin pintamateriaalien valinta on monen suosikkivaihe. Millaisen tunnelman sinä haluaisit keittiöösi ja kylpyhuoneeseesi? Pääset valitsemaan pintamateriaalit monipuolisesta valikoimastamme ja saat myös linkin materiaalivalinta-portaaliin, jossa lopulliset valinnat tehdään. Asukaskoordinaattorimme auttaa sinua valinnoissa mielellään! Voit tulla tutustumaan materiaalivalintoihin Vantaan showromiin, ennen valintojen tekemistä ja saat tarvittaessa visuaalista apua asukaskoordinaattoreiltamme.
8. Asunnon ennakko- ja muuttotarkastus
Asunnon ennakkotarkastus on tärkeä etappi ennen avainten luovutusta. Noin kuukausi ennen avainten luovutusta, saat kutsun asuntosi ennakkotarkastukseen. Tarkastuksessa sinulla on mahdollisuus tutustua jo valmiiseen tulevaan kotiisi ja saat täytettäväksesi lomakkeen, johon voit merkitä mahdolliset tarkastuksessa ilmi käyneet huomiot. Rakennuttajalla on näin ollen noin kuukausi aikaa saattaa kotisi huomioidut asiat ajan tasalle tai vaihtoehtoisesti sovitaan aikataulu korjausten valmiiksi saattamisesta. Muuttopäivänä on vielä muuttotarkastus, jolloin käydään työmaan kanssa yhdessä läpi lomakkeen asiat.
Ennakkotarkastuksessa sinulla on myös mahdollisuus mittailla ja miettiä tulevan kotisi sisustusta.
9. Pääset muuttamaan uuteen kotiisi
Ilmoitamme sinulle muuttokirjeellä hyvissä ajoin, milloin pääset muuttamaan uuteen kotiisi. Muuttokirjeessä vahvistamme valmistumispäivän sekä kerromme jäljellä olevien maksuerien aikataulun. Muuttopäivänä saat asuntosi avaimet ja omistusoikeus siirtyy sinulle uuden asuntosi osakkeisiin. Muuttopäiväksi jätämme kotiisi myös pienen tervetuliaislahjan sekä kodinkansion. Onnea uuteen kotiin!
RS-pankki huolehtii asuntosi rekisteröinnistä. Osakkeelliset autopaikat tulee rekisteröidä itse huoneistotietojärjestelmään hakemuksella. Muistathan maksaa myös varainsiirtoveron sekä asunnosta että autopaikastasi. Teethän myös sähkösopimuksen uuteen asuntoosi.
10. Hallinnonluovutuskokous on ylimääräinen yhtiökokous
Taloyhtiössä on tärkeää osallistua yhtiökokouksiin. Kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt talot käyttöönotettaviksi, on asuntokauppalain 2 luvun 23 §:n mukaan rakentamisaikaisen hallituksen kutsuttava koolle yhtiökokous. Kokoukseen on kutsuttava myös kaikki osakkeenostajat. Hallinnonluovutuskokous on ylimääräinen yhtiökokous, jossa rakennuttaja luovuttaa hallinnon osakkaille eli taloyhtiölle. Hallinnonluovutuskokous järjestetään 3-5kk kuluessa avainten luovutuksesta. Kokouksessa valitaan taloyhtiölle hallitus ja tilintarkastajat jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Kokouksessa pääset tutustumaan isännöitsijään sekä muihin osakkaisiin ja käytte keskustelua tärkeistä taloyhtiöön ja asumiseen liittyvistä asioista.
11. Pidämme kodistasi huolta
Haluamme varmistaa, että uudessa kodissasi kaikki toimii niin kuin pitääkin. Monet asiat tulee hoidetuksi isännöitsijän tai huoltoyhtiön toimesta ja akuuteissa asioissa ensisijaisen tärkeää on olla yhteydessä asiaa hoitavaan tahoon. Rakennuttaja järjestää lakisääteisen vuositarkastuksen 12–15 kuukauden kuluessa siitä, kun rakennusvalvonta on hyväksynyt kohteen käyttöönotetuksi. Tarkastuskutsun mukana saat lomakkeen, johon voi merkitä havaitsemasi puutteet. Master -kodin ostajalle vakuutamme, että rakennustyöt on tehty hyvän rakennustavan mukaisesti.